Crux Agribotics ontwikkelt SortiPack® voor puntpaprika’s

Crux Agribitics breidt SortiPack®  productportfolio uit met de ontwikkeling van een weeg-, sorteer-, en verpakkingsapplicatie voor puntpaprika’s

Puntpaprika’s worden steeds populairder. Vooral door de smaak en de gezondheidswaarde neemt de consumptie toe. Puntpaprika’s zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren; rood, geel en oranje. Merken als Sweet Palermo worden ook steeds bekender bij telersverenigingen.

De productie en verwerking van de puntpaprika is een arbeidsintensief proces. De vorm en het gewicht zijn variabel en onvoorspelbaar, waardoor het selectieproces, het samenvoegen, het sorteren en het verpakken op gewicht en volume een uitdaging is. Het handmatig uit de kratten halen van individuele puntpaprika’s en het zoeken naar de meest ideale combinatie qua gewicht is niet alleen zeer arbeidsintensief, maar leidt typisch tot een hoog percentage “give-away” gewicht.

Crux Agribotics heeft daarom gewerkt aan de SortiPack® Sweet Pointed Peppers, een volledig geautomatiseerd systeem voor het graden, sorteren en verpakken van puntpaprika’s in kratten, trays (flowpacks) en zakken. Dit gebeurt op basis van dimensionale eigenschappen, zoals lengte, diameter, kromming en/of gewicht.

Afhankelijk van het aantal hectare aan areaal puntpaprika’s en het sortiment verpakkingen kan 5 – 10 FTE worden bespaard. Tegelijkertijd zorgen de SortiPack® Robots ervoor dat de productie beter schaalbaar wordt, omdat de robots het hele jaar door gebruikt kunnen worden (dus ook voor geïmporteerde producten) en uiteindelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.

De voordelen van SortiPack® Sweet Pointed Peppers:

– Besparing van arbeidskosten (die naar verwachting enkel zullen toenemen), met een gemiddelde terugverdientijd van 3-4 jaar

– Consistente, en hygiënische verwerking met optimalisatie van het give-away gewicht (omdat de robots middels algoritmen uit een groter aantal producten kiest waarvan het individuele gewicht bekend is)

– Gelijktijdige verwerking van verschillende verpakkingen in trays, kratten, zakjes of dozen

– Verhoogde flexibiliteit; naast het volledig geautomatiseerd sorteren en verpakken heeft SortiPack optioneel de beschikking over traditionele rotatietafels die in de lijn zijn geïntegreerd, zodat naast robots ook menselijke arbeid kan worden ingezet voor bijvoorbeeld specifieke batches, verpakkingen of de verwerking van klasse B producten.

– Registratie van relevante data, die realtime beschikbaar zijn, inclusief individuele gegevens zoals gewicht, lengte, diameter, vorm, afgekeurd product per product, verpakking of batch.

Het systeem is schaalbaar tot ongeveer 20.000 paprika’s die per uur gesorteerd en verpakt kunnen worden. De configuratie kan worden aangepast op basis van de actuele situatie (minder robots betekent een lagere capaciteit en vice versa).

De eerste feedback van de telers is positief. Crux Agribotics heeft robot grippers ontwikkeld die de grillige paprika’s op hoge snelheid kunnen oppakken en wegleggen, zonder het product (inwendig) te beschadigen.

Door middel van deze automatisering speelt Crux Agribotics in op het minder afhankelijk maken van de telers van menselijke arbeid voor de toekomstige (grotere) voedselvraag. Tegelijkertijd vermindert het de voedselverspilling en stelt het telers in staat om met minder mensen en een kleinere footprint (SortiPack® is doorgaans veel compacter dan de huidige lijnen in de verpakkingshallen) een grotere afzet te realiseren tegen een reële terugverdientijd.

Michel van Reenen, Business Manager Crux Agribotics: ‘De laatste tijd zien we dat arbeid steeds schaarser en duurder wordt, afgezien van de indirecte kosten (opleiding, vervanging, huisvesting)’. Corona confronteerde ons ook met de kwetsbaarheid die gepaard gaat met de afhankelijkheid van mensen en liet zien wat er kan gebeuren als ze ineens niet meer beschikbaar zijn.

Crux Agribotics levert en ondersteunt de SortiPack® systemen wereldwijd. Naast een traditionele aankoop van het systeem wordt het systeem ook aangeboden via een pay-as-you-use model waarbij de teler een deel vooraf betaalt en een deel over een variabele periode waarna het systeem eigendom wordt van de teler (een soort huurkoop). Deze dienst heet SPaaS, Sort and Pack as a Service.