HORTILOGICS – Transparante data-uitwisseling

In de vorige twee verhalen hebben wij u verteld over het unieke aanbod en de betrokken partners achter HORTILOGICS. In dit verhaal vertellen wij u graag meer over de rol die data speelt binnen onze totaaloplossing.

HORTILOGICS ontzorgt de teler en investeerder door het bieden van turn-key oplossingen voor geautomatiseerde, datagestuurde interne logistiek. Daarmee onderscheidt HORTILOGICS zich van anderen in de markt. Meer dan ooit heeft de teler de behoefte om bedrijfsprocessen te monitoren via real time data. Hierdoor ontstaat allereerst de mogelijkheid om tijdig bij te kunnen sturen. Daarnaast kan met de beschikbaarheid van data een betere en snellere diagnose van de diverse bedrijfsprocessen gesteld worden en kunnen prognoses gemaakt worden die van belang zijn voor sturing en verdere planning. Het belang van data in de tuinbouw is groot en HORTILOGICS speelt hier adequaat op in.

Bijvoorbeeld door het slimmer maken van machines kunnen belangrijke data uit de kas verzameld worden. Neem de Plantalyzer®. Deze autonoom rijdende robot met Vision software haalt gewasspecifieke data op en kan daarmee een betrouwbare oogstvoorspelling voor tomaten geven met nadere specificatie van kleurschaal, vruchtgrootte en oogstdatum. In de nabije toekomst verwacht HortiKey hier ook nog zogenaamde atypische plantsymptomendetectie aan toe te kunnen voegen, zodat eenvoudig en vroegtijdig ongewenste gewasontwikkelingen gesignaleerd kunnen worden. Een naadloze overdracht en integratie van data van derden, zoals klimaatgegevens en oogstprestatiegegevens, is eveneens belangrijk. HORTILOGICS maakt haar systemen daarom zo toegankelijk mogelijk voor deze data-integratie van derden.

Een ander voorbeeld van transparante data-uitwisseling is de Service Engine van Royal Brinkman. De Service Engine is een digitale tool waarmee de teler een perfect overzicht heeft van en inzicht heeft in alle service- en onderhoudstaken binnen zijn tuinbouwbedrijf. In één oogopslag via zijn telefoon of desktop. Eenvoudig stroomlijnt de teler alle verplichte keuringen en service- en
onderhoudswerkzaamheden zoals (preventief) onderhoud, reparaties en storingen. Met als resultaat een langere levensduur van zijn apparaten en daardoor de garantie van bedrijfszekerheid.

Met de Sortipack® robotoplossing van Crux Agribotics heeft HORTILOGICS, naast de Plantalyzer® van Hortikey en de Service Engine van Royal Brinkman, een paar sterke troeven in handen op het gebied van data. Met het verder op elkaar laten aansluiten van de diverse platformen wordt het traject van (pre) oogst tot en met verpakt eindproduct steeds inzichtelijker en beter te plannen. Tracking & tracing is hierin ook van groot belang; dat biedt de teler en de afnemer namelijk de gewenste zekerheid op het gebied van voedselveiligheid.

Kortom, met HORTILOGICS bent u als teler en/of investeerder verzekerd van een datagedreven, toekomstbestendige oplossing op het gebied van interne logistiek in kas en verpakkingshal en verdergaande robotisering. In een wereld waarin de beschikbaarheid van mensen steeds beperkter wordt en de behoefte aan informatie steeds groter, kan HORTILOGICS als geen ander haar projecten hierop inrichten. Dit alles via één aanspreekpunt, één contract en Service Level Agreement waardoor de kosten en eventuele risico’s worden verlaagd.