HORTILOGICS – Verhaal Finka - kas

In het vierde verhaal vertellen we u graag meer over het HORTILOGICS concept in de praktijk. We geven in drie delen weer hoe HORTILOGICS momenteel in het Mexicaanse project Finka wordt geïntegreerd.

We beginnen in de kas, waar een breed scala aan producten van Berg Hortimotive is geleverd, welke te categoriseren zijn in gewasverzorging, gewasbescherming, oogst en transport naar de verwerkingsruimte.

Finka, San Antonio, Centraal Mexico
Centraal Mexico staat bekend om het gunstige klimaat voor teelt in kassen. Het Agropark is bijvoorbeeld niet voor niets gebouwd in Queretaro. Niet ver van het Agropark is Finka een nieuw hightech glazen kassencomplex aan het ontwikkelen. Het is de bedoeling dat in een periode van 5 à 6 jaar een totale oppervlakte van 80 ha gerealiseerd zal zijn. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van voldoende geschikt personeel, de schaalgrootte en de groeiambitie, wil Finka dan ook flink investeren in automatisering in kas en schuur. De kassen worden onderling verbonden d.m.v. een corridor, zodat het transport naar de verwerkingsruimte gelijkvloers en binnendoor kan plaatsvinden. Een mooie opdracht voor HORTILOGICS.

Gewasverzorging
HORTILOGICS heeft in samenwerking met Royal Brinkman de levering van al het rollend materieel mogen verzorgen. Zo is er voor de gewasverzorging gekozen voor de Benomic S-line van Berg Hortimotive. Deze buisrailwagen is vanzelfsprekend volgens de laatste veiligheidsnormen gebouwd en heeft een optimaal gebruiksgemak.

Gewasbescherming
De gewasbescherming wordt verzorgd door de welbekende Meto spuitrobot van Berg Hortimotive in combinatie met de Meto Trans voor de verplaatsing van pad naar pad. Het was voor Finka op het gebied van gewasbescherming een absolute must om een volledig betrouwbaar geautomatiseerd systeem te hebben, om de menselijke interventie te minimaliseren en een zeer betrouwbaar spuitresultaat te verkrijgen. Daarbij speelde de mogelijke blootstelling aan spuitvloeistof ook een rol.

Oogst
Voor het oogsten is gekozen voor de Berg Hortimotive oogstwagens welke zijn voorzien van een rollenrek. Per wagen kunnen 40 kratten vervoerd worden. Het laag geplaatste rollerrek zorgt ervoor dat de maximale stapelhoogte voor alle gebruikers goed bereikbaar is. Door diverse sterke eigenschappen, zoals een grote manoeuvreerbaarheid en beschermde midden wielen – om het blijven haken te voorkomen- zijn de Berg oogstwagens zeer efficiënt en ergonomisch.

Transport
Voor het transport van én naar de verwerkingsruimte levert HORTILOGICS een aantal van Berg Hortimotive’s Betrac-1 AGV trekkers. Het eveneens geleverde en geïnstalleerde inductiecircuit van Berg Hortimotive zorgt ervoor dat de Betrac-1 trekkers automatisch van A naar B rijden. Het systeem is voorzien van WiFi en traffic control. Dit houdt in dat bij overdracht van het geoogste product naar de verwerkingsruimte, de kas van herkomst bekend is en dat op basis van de door de klant gemaakte instelling het ledigen van de oogstwagens al dan niet met prioriteit plaatsvindt. Deze oplossing biedt Finka rust en de zekerheid van een constante productstroom en minimaliseert tegelijkertijd de verblijftijd van het geoogst product in de kas.

HORTILOGICS is trots Finka tot haar klantenkring te mogen rekenen. Door een nauwe samenwerking beschikt Finka straks over een op maat gemaakte totaaloplossing welke garant staat voor de hoogste efficiëntie en betrouwbaarheid. In het volgende deel gaan we verder in op de verwerkingsruimte van Finka, de tweede ruimte waar het HORTILOGICS concept aan bod komt.